Livfuldhed i parforholdet

…at spille rock n’ roll fordi man vil redde verden – intet mindre, fordi verden trænger til at blive reddet – dét skulle da være klart«

— Peter Peter, dansk punkguitarist

Rock ’n roll. Lugten af sved og læder, pulsen i kroppen, dansen. Sort guitarforstærker vrænger rå livskraft.

Der er umiddelbart ret langt fra scenen her til billedet af parterapi.

Det er sjældent vi vrikker med hofterne eller tænder for røgkanonen. Der er i det hele taget langt mellem rock-attituderne.

Livfuldhed i parterapi

Og så alligevel. For det er netop dét, imago parterapi handler om:

Livskraft, aliveness, livfuldhed i parforholdet. At opleve begejstringen over at være til.

Generobring af livfuldhed i parforholdet er det vigtigste mål i parterapi, at parret oplever at være fuldt i live med hinanden, med alt deres nærhed, balance og livsenergi fuldt online. At være i kontakt med sin partner fra et sted med åbenhed, balance og levende nysgerrighed. Den energi der flyder gennem humor, leg, koncentration, mening.

Tabte selvaspekter

Gennem vores opvækst bliver sider af vores naturlige livfuldhed gemt væk som følge af nødvendige tilpasninger i mødet med forældre, lærere, kammerater og andre. Vi lærer at være mere stille, mere kloge, mere vilde, mere tapre, bevæge os mindre, tale mindre, kræve mindre.

På den måde lærer vi gennem vores opvækst at skrue ned, afvise, glemme, skamme sig over sig selv, for at bevare kontakten med dem omkring os. Det er de sider af en selv, som sammen med partneren viser sig som smerte og konflikt, og bringer gammel benzin op i nuværende konflikter.

Netop fordi det sker i parforholdet, er det den bedste arena til at generobre de tabte sider og til at vokse og modnes som menneske. Til sammen at komme fuldt til live igen.

Det handler om lige nu

Det er parterapiens mål:

At skabe et møde i nuet, som fungerer som en korrigerende oplevelse på de konklusioner, nervesystemet har draget. Om hvad der er usikkert, og om hvordan det har måtte tilpasse sig.

Imago parterapien er en anledning til at give nervesystemerne det budskab, at fortiden er død, og generobringen af livfuldhed er nu.

Den rejse er ikke kun mod et bedre parforhold, men mod et rigere liv. Den består i at opdage og påskønne sin forbundethed og sin forskellighed fra sin partner.